livingroom music - fundacja repercussion

livingroom music

Livingroom Music to widowisko muzyczne, w ramach którego na oczach widzów, przedmioty codziennego użytku – przeistaczają się w pełnoprawne instrumenty. To dowód na to, że świat muzyki wychodzi daleko poza mury filharmonii, teatrów czy szkół muzycznych. Jest tuż obok nas ... pod ręką, ... dostępny w każdej chwili. Wystarczy odrobina pomysłowości i wyobraźni.
Premiera widowiska
miała miejsce w ramach  Nurtu Off  31 Przeglądu Piosenki Aktorskiej / Scenariusz, reżyseria: Jacek Muzioł Teksty: Gertrude Stein, Jacek Muzioł / Muzyka: John Cage, Bob Crewe,  Mathias Dahms, Richard Filz, Serge Gainsbourg,  Jacek Muzioł, Wolfgang Reifeneder, Stefan G. Schmid  / Muzycy: Repercussion (Radosław Jędraś, Bartłomiej Dudek, Jacek Muzioł, Miłosz Rutkowski) Aktor: Michał Pietrzak / Czas trwania widowiska: 1godz

Recenzje:
Pomysł na wydobywanie muzyki z rzeczy zwykłych, z siebie, z przedmiotów jest nienowy, ale wciąż zadziwiający, zwłaszcza w prezentowaniu go na żywo. "Livingroom Music" to faktycznie muzyka z living roomu, ze wszystkich przedmiotów, jakie tylko znaleźć można w mieszkaniu.(...)  wszak muzykę można wydobyć ze wszystkiego - od rytmicznego klikania myszką po nerwowe walenie w klawiaturę, od powolnego tarcia bułki po uderzanie drewnianą łyżką o dno patelni, nawet mycie zębów współtworzy melodię, nawet rozpylanie zapachów, siorbanie, kichanie, kasłanie... Jednak do tego, by wszystkie dźwięki ułożyły się w nietuzinkową rytmiczną całość, potrzeba ogromnego talentu. (...) Muzykom Repercussion na pewno go nie brakuje !!!

Marta Wąsik „Teatralia”

Więcej informacji na temat warunków organizacji widowiska:
www.repercussion.pl / mail:jacek@repercussion.pl / phone:+48 693 185 291