festiwal koszyce 2012 - fundacja repercussion

festiwal koszyce 2012

W  dniach 29.06 – 08.07.2012 Grupa Perkusyjna Zespołu Szkół Muzycznych w Legnicy wzięła udział w Festiwalu „Szengenski Południk - Eurorchestriesodbywającym się w Koszycach na Słowacji. Współorganizatorem wyjazdu artystycznego legniczan była Fundacja REPERCUSSION. W  trakcie festiwalu młodzi perkusiści  dali  serię koncertów w regionie Koszyc oraz w Wysokich Tatrach. Podczas występów  zaprezentowali  utwory  z kręgu muzyki poważnej i rozrywkowej na zespół perkusyjny. Licznie zgromadzona publiczność  bardzo entuzjastycznie reagowała słuchając m.in. „Oberka” G. Bacewicz, „Preludium” i  „Mazurka” F. Chopina, „Tańca z Szablami” A. Chaczaturiana, rytmów brazylijskiej samby oraz amerykańskiego marsza.
Oprócz wspomnianych występów  Polacy uczestniczyli  w próbach i koncertach międzynarodowej orkiestry  symfonicznej, którą współtworzyli  wraz  pozostałymi uczestnikami festiwalu -  młodymi artystami z Austrii, Rosji, Słowacji, Włoch, Ukrainy i  Mołdawii. Udział w koszyckim festiwalu był  również znakomitą okazja do nawiązania   kontaktów towarzyskich z rówieśnikami z innych krajów oraz poznania wielu atrakcji turystycznych, które oferuje Słowacja.