festiwal barbórkowy chórów akademickich - fundacja repercussion

festiwal barbórkowy chórów akademickich

Festiwal Barbórkowy Chórów Akademickich to mająca wieloletnią tradycję impreza muzyczna, która skupia rokrocznie we Wrocławiu  najlepsze zespoły akademickie z Polski oraz zagranicy. Od początku swego istnienia festiwal organizowany jest przez Akademicki Chór Politechniki Wrocławskiej przy współpracy Polskiego Związku Chórów i Orkiestr-Oddział Dolnośląski.   Fundacja Repercussion ma zaszczyt i przyjemność być współorganizatorem kolejnej  39 edycji Festiwalu,  która odbędzie się w dniach  6-9 grudnia 2012 roku.
Przez cztery dni
w   przepięknych wnętrzach Auli Leopoldyńskiej i Oratorium Marianum rozbrzmiewać będą utwory należące do tzw. kanonu  muzyki a cappella,  w wykonaniu najlepszych polskich chórów akademickich. Oprócz  śpiewających studentów od kilku lat w ramach festiwalu występują również zawodowe zespoły wokalne – we Wrocławiu gościli już m.in. Affabre Concinui, Camerata Silesia, Capella Gedanensis.  Tradycją stało się także prezentowanie na zakończenie festiwalu wielkiej formy wokalno-instrumentalnej, z towarzyszeniem orkiestry symfonicznej i solistów. Więcej informacji na temat festiwalu na stronie: www.chor.pwr.wroc.pl